Over Czech Nymphing

door Robert Borrenbergs

Czech Nymphing is de laatste tijd enorm in opkomst. Vooral in Engeland wordt er veel over geschreven. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het in de praktijk een bijzonder effectieve vistechniek blijkt te zijn. Vliegvissers die het Czech Nymphing beheersen zijn in staat vis te vangen op tijden en plaatsen waar ze normaliter nauwelijks succes hadden.

Mijn aandacht voor deze manier van nimfvissen werd getrokken door een artikel van Oliver Edwards in het Engelse tijdschrift Flyfishing & Flytying van april 1998.
Deze autoriteit op vliegvisgebied heeft er zelfs een speciale video over gemaakt die mij nog nieuwsgieriger maakte naar het verschijnsel Czech Nymphing. Inmiddels ben ik van mening dat elke vliegvisser deze techniek zou moet beheersen, om het toe te passen op daarvoor geschikte momenten, maar daarover later in dit artikel. Eerst zal ik wat vertellen over mijn ontdekkingreis naar deze bijzondere vistechniek. En hoe kun je dat beter aanpakken door gewoon naar Tsjechië te gaan.
In de zomer van 2002 ben ik met mijn gezin naar het noorden van Tsjechië op vakantie geweest. Meer daarover kun je lezen in mijn eerder verschenen artikel “Praagse Zomer” dat in 2003 verscheen in “De Nederlandse Vliegvisser”.
Ik had de video van Oliver Edwards diverse malen aandachtig gezien en toen dacht ik deze ogenschijnlijk eenvoudige techniek wel onder de knie te hebben. Dat bleek toch even anders te zijn.
Bij gebrek aan resultaat, schakelde ik toen maar snel weer over op de klassieke wijze van vliegvissen met de droge vlieg en soms met de nimf op de klassieke wijze door een lange lijn te werpen.


Czech Nymphing-Ontstaan De Tsjechen vliegvissen langer dan je misschien zou denken. Rond 1920 leerden een aantal Tsjechen vliegvissen van een Engelsman die op hun rivier de Otava kwam vissen. Men viste in die tijd vooral met de natte vlieg. Toen de Russen tussen 1945 en 1984 in TsjechiŽ de baas waren viste men met zeer gebrekkig materiaal. De Russen hielden de Tsjechen en de Polen rustig en tevreden door ook hen brood en spelen te geven. Dus kregen deze mensen alle gelegenheid om recreatiesporten te beoefenen, vaak op wedstrijdniveau. Het gebrekkige materiaal dwongen de Tsjechen maar ook de Polen om creatief te zijn...[zie verder hieronder]

Het Czech Nymphing liet mij toch niet los en ik zocht contact met Tsjechische experts die mij deze techniek wilde leren. Zij legden mij uit hoe het Czech Nymphing is ontstaan, welke uitrusting je nodig hebt en uiteraard hoe je moet vissen.

Voor mij was het verrassend dat het Czech Nymphing nog niet eens zo lang geleden is ontstaan en dan ook nog niet eens door de Tsjechen maar door de Polen is uitgevonden. Het is echter Oliver Edwards geweest die de naam Czech Nymphing aan deze techniek heeft gegeven. Hij maakte namelijk deel uit van het Engelse wedstrijdteam in 1996 toen de Tsjechen in hun eigen land wereldkampioen werden. Het was voor Oliver een openbaring, omdat het een zo verschrikkelijk effectieve manier van vissen is. Ik heb inmiddels ervaren dat je vis vangt op plekken waar je daarvoor nooit had gedacht dat daar vis zou zitten!

Intussen hebben de Tsjechen en de Polen het Czech Nymphing geperfectioneerd, maar de ontwikkeling staat niet stil. Elk jaar wordt er weer iets nieuws bedacht om het nog effectiever te maken. Dat kan ook niet anders door al die wedstrijden waaraan deze vissers deelnemen in hun eigen land maar ook in het buitenland. Er vindt een constante uitwisseling plaats van nieuwe ideeën, technieken, vliegpatronen en ga zo maar door.
Tegenwoordig domineren de Tsjechen en de Polen de internationale vliegviswedstrijden vooral op vlagzalmrivieren.


Robert op zoek naar het onstaan van Czech Nymphing ...De combinatie van wedstrijden en creativiteit leidde tot een manier van vliegvissen waarin men trachtte om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk vissen te vangen. Algemeen wordt aangenomen dat eigenlijk de Polen de uitvinders zijn van het huidige Czech Nymphing. Het begon namelijk allemaal op de rivier de Dunajec in het zuiden van Polen. Daar werd een vliegviswedstrijd gehouden waaraan teams uit Polen, TsjechiŽ en Oost-Duitsland deelnamen. De Polen wonnen de wedstrijd door als enigen met alleen een korte lijn uit het topoog te vissen. Tijdens het wereldkampioenschap in 1985 aan de rivier de San in het zuiden van Polen, werden de Polen kampioen. De Tsjechen hadden de techniek ook razendsnel onder de knie want zij werden op hun beurt wereldkampioen in 1990, 1994 en in 1996.(C) 2004 - All rights reserved

Print this page