De Techniek

In de video laat Jíři Klíma goed zien hoe je deze techniek toepast. Allereerst zet je op je leader twee of drie verzwaarde vliegen. Heel belangrijk is dat je de zwaarste vlieg in het midden op de lijn knoopt, dus niet aan het eind. Op deze manier trekt de zwaarste vlieg de andere nimfen naar de bodem maar blijven ze toch op een natuurlijke wijze bewegen.Tijdens het Czech Nymphing werp je niet. Naast de leader van 1,5 tot 3 meter lang heb je een meter vliegenlijn uit je topoog hangen. Met een wel hele korte rolworp verplaatst je lijn en leader schuin stroomopwaarts zonder lijn mee te geven. Je laat de nimfen afzinken en beweegt de lijn met de stroom zonder drag te veroorzaken, daarbij de speciale beetverklikker scherp in de gaten houdend. Je slaat op elke beweging van de indicator. Aan het eind van de drift houd je de hengel stil en laat zodoende de nimfen naar de wateroppervlakte stijgen. Dat is voor de meeste vis een onweerstaande beweging. Vaak krijg je dan ook op dat moment een aanbeet. Aan het eind van de drift werp je de nimfen weer stroomopwaarts en vervolg je de procedure. Simpel nietwaar?


DOUBLE CLICK ON PICTURE ABOVE for more information about the Czech Nymphing DVD!

Czech Nymphing lijkt ook heel gemakkelijk en dat is het ook in feite. Maar zoals met veel dingen, als je echt goede resultaten wilt boeken is deze techniek toch lastiger dan je zou denken.
Tijdens de Czech Nymphing cursus die ik in oktober 2003 organiseerde zag je toch heel ervaren vliegvissers pas echt goed vangen toen Jan Šiman schouder aan schouder in de rivier staand het hen had voorgedaan. Hij wees de deelnemers op details die tot veler verrassing een opmerkelijk verschil uitmaakten in de hoeveelheid aanbeten.
[Meer over de techniek ...]


Czech Nymphing zeer effectief op vlagzalmrivieren.


(C) 2004 - All rights reserved

Print this page