De Hengel

De hengel heeft een lengte van minimaal 8,5 voet tot 10 en zelfs 10,5 voet. De gewichtsklasse loopt van # 3 tot en met # 6.
De ideale actie van de hengel is middle fast voor een betere beetregistratie en om de vis makkelijker te haken. Als de hengel een te snelle actie heeft, ga je vooral kleine vis verliezen aan weerhaakloze haken. Dat is natuurlijk nadelig voor de wedstrijdvissers die zoveel mogelijk vis willen vangen. Maar een kleine hevig spartelende vis op een te snelle hengel heeft ook tot gevolg dat je zeer dunne leader (0.10 – 0.08 mm) sneller in de war raakt. En het is zaak om dat zoveel mogelijk te voorkomen, omdat je vaak met drie vliegen tegelijk staat te vissen. Je kunt je voorstellen dat dan het vaak vervangen van een complete leader erg tijdrovend en irritant kan worden.


Een lange hengel met een middle fast actie is onmisbaar voor Czech Nymphing...

De hengel met de reel dient ook perfect in balans te zijn. Je vist met een lange hengel en die houd je vast op de voor het Czech Nymphing karakteristieke wijze: gesterkte arm licht omhoog geheven, zie de foto. Als je hengelcombinatie te zwaar is of hij is niet in balans omdat hij bijvoorbeeld een te zware top heeft, dan wordt het een vermoeiende bezigheid dat leidt tot concentratieverlies en dus minder goed vangen.


De hengel met de reel dient perfect in balans te zijn...

Een bijzonder goede hengel voor Czech Nymphing is bijvoorbeeld de Loomis FR 1205 GLX 2 piece 10 foot # 5. Hij is licht, lang, met een medium fast actie en met een heel gevoelige hengeltop.

Twee uitstekende vliegvissers uit Brussel, Gerard Houben en Charles Vanderbiest.


Printable version