De Vliegen

De klassieke vlieg voor Czech Nymphing is de Czech nimf. Een vlokreeft, licht tot zeer sterk verzwaard met een en dat is tegenwoordig heel belangrijk: een dun lichaam.
Hoe dunner des te sneller zinkt de vlieg af naar de bodem waar de vis zit. En omdat je dan niet zoveel lood hoeft te gebruiken, beweegt de vlieg ook nog eens natuurlijker in het water en over de bodem.


Czech nimfen

Door de harde concurrentie onder de wedstrijdvissers worden er ook steeds nieuwe effectieve vliegpatronen uitgevonden die betere vangsten moeten garanderen. Zo worden er bijvoorbeeld vliegen gebruikt met extended bodies en een tungsten kop om de vlieg razendsnel te laten afzinken.

Maar het zijn niet allemaal nieuwe patronen. Verrassend voor mij was dat Jan Šiman de welbekende Red Tag als Czech nimf gebruikt. Een gouden kop van tungsten als voornaamste verzwaring


Red Tag als Czech nimf een goede vanger!

Als je echter de vliegendoos van een wedstrijdvisser bekijkt zijn het toch vooral de klassieke Czech nimfen in vele kleuren, van het gangbare lichtgroen en lichtbruin tot aan felle iriserende kleuren. De vliegen worden gerangschikt in drie verschillende gewichtsklassen.Printable version