De Lijn

Een dubbeltapse lijn vanwege de dunne punt dat de beetregistratie bevordert.
In feite is er bij het Czech Nymphing nauwelijks sprake van werpen. Daarom gebruiken sommige Czech Nymphers op hun # 5 of # 6 hengel een 2 of 3 lijn! De gedachte hierachter is ook: hoe lichter de lijn des te beter de beetregistratie.

De leader
In feite stelt de leader voor Czech Nymphing niets voor. Het is een stuk nylon lijn met een lengte van tussen de 1,5 – 2,5 meter, met daaraan een of twee zijlijntjes voor extra vliegen: droppers.


Demonstratie van de opbouw van de leader...

Oliver Edwards adviseert in zijn video een leaderlengte van ongeveer drie meter. Maar de Tsjechen laten de lengte van de leader afhangen van de diepte van het water waar je in vist. Als de leader te lang is kun je de beet minder goed registreren. Toen ik een dag met een bekende Tjechische vliegvisser ging vissen gebruikte hij een leader van slechts anderhalve meter lang! We visten midden op een warme zomerdag in een stuk van de rivier met een diepte tot aan je kuiten. Ik dacht eerst, daar kan geen vis zitten. Vergeet het maar. Hij ving zelfs daar vis, ook nadat er om de haverklap kano’s voorbij waren gekomen. En dat bij een temperatuur van 30° Celcius!


Printable version