Meer over de Czech Nymphing techniek

Het verschil tussen een geringe vangst en een enorme vangst, waarmee je bewijst de techniek goed te beheersen, wordt gemaakt door:

De rivier goed te lezen. De Tsjechen hebben een bijzonder goed ontwikkelde watersense. Zij weten, doordat zij zoveel stromend water ervaring hebben, wat er gebeurt boven water, maar vooral wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak.


De rivier goed lezen ...

Concentratie en ervaring
Zeer aandachtig vissen, snel en vaak vliegen wisselen in verschillende kleuren en gewichten en maten, de zgn. Šiman nimfen zijn bijvoorbeeld onderverdeeld in drie gewichten. Je zou ze kunnen merken door voor elk gewicht een aparte kleur kop te gebruiken. Voor het gemak hanteer ik de kleuren van het stoplicht: groen, geel en rood voor respectievelijk licht-, middel-, en sterk verzwaard. Zwarte binddraad voor bijvoorbeeld onverzwaarde vliegen.
Bovendien zoveel mogelijk vissen. Tsjechische wedstrijdvliegvissers vissen minimaal drie keer per week, meestal vijf keer en soms zelfs elke dag! Bovendien hebben ze regelmatig viswedstrijden waarin ze naast de competitie ook veel van elkaar leren.
Perfecte uitrusting
De visuitrusting van de Tsjechen wordt constant verbeterd. De inhoud van hun vliegendozen bijvoorbeeld bestaat niet uit honderden verschillende soorten vliegen, maar slechts uit een paar eenvoudig te binden types. Zo simpel.
Cursus Czech Nymphing
In een half uur les van een meester in Czech Nymphing leer je veel meer dan vele boeken en video’s. In oktober 2003 werd de eerste masterclass Czech Nymphing georganiseerd in Tsjechië met Jan Šiman als de master. Een groep van 15 vliegvissers uit Nederland en België leerden de Czech Nymphing techniek. Ze waren verbaasd over hun vangstresultaten.
Het waren stuk voor stuk ervaren vliegvissers die normaal toch minstens 10 vissen per dag aan de nimf weten te vangen. Maar nadat zij Czech Nymphing onder knie hadden waren ze in staat veel meer te vangen, sommigen zelfs 40 tot zelfs 80 vissen per dag per persoon! Men ving vis op plaatsen waar men daarvoor nooit had gedacht dat daar vis zou zitten. Meer informatie over deze Czech Nymphing Masterclass kun je vinden onder de speciale pagina van deze website.


Printable version

De Techniek